تابستان ۱۴۰۳، ایران با موج جدیدی از بیماری «تب دنگی» مواجه شده است. این بیماری که توسط پشه «آئدس» منتقل میشود، به سرعت در برخی مناطق کشور شیوع یافته و نگرانیهای زیادی را برای مقامات بهداشتی و عمومی به همراه داشته است. کارشناسان وزارت بهداشت اعلام کردهاند که پشه آئدس، ناقل بیماریهای مختلفی مانند تب دنگی، چیکونگونیا، زیکا و تب زرد است.
تب دنگی با علائمی همچون بدن درد و استخوان درد شدید که به «تب استخوانشکن» معروف است، شناخته میشود. «مینو محرز»، متخصص بیماریهای عفونی، از نبود آمار دقیق مبتلایان به تب دنگی در کشور خبر داد. او هشدار داد که با توجه به پراکندگی موارد مبتلا و وجود پشه آئدس در شهرهای مختلف، احتمال بروز همهگیری وجود دارد.
این متخصص بیماریهای عفونی تاکید کرد که پیشگیری از این بیماری باید در دستور کار قرار گیرد و افراد مبتلا باید به محض بروز علائم، هرچند خفیف، به مراکز درمانی مراجعه کنند.
نکته قابل توجه درباره این بیماری آن است که بر اساس نظر متخصصان استفاده از واکسن برای کسانی که تاکنون به تب دنگی مبتلا نشدهاند، خطرناک است.
سرعت جدی شدن خطر پشههای آئدس به حدی است که رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت اعلام کرد که این بیماری به عنوان یکی از ۱۰ تهدید اصلی بشر از سوی سازمان بهداشت جهانی مطرح شده است.
آماری که در حال حاضر در دسترس است میگوید از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون ۱۴۶ نفر به تب دنگی مبتلا شدهاند و ۲ نفر از آنها جان باختهاند؛ اما نکته قابل توجه درباره این آمار آن است که از میان مبتلایان، ۱۱ بیمار سابقه سفر به خارج از کشور و نقاط پرخطر داشتهاند. مقامات بهداشتی تاکید دارند که اغلب موارد ابتلاء به تب دنگی از امارات وارد شدهاند. البته در ایران نیز پشه آئدس تا کنون در ایران در استانهای هرمزگان، سیستانوبلوچستان، بوشهر، خوزستان، گیلان، مازندران و گلستان، شناسایی شده است.
با همه اینها باید بدانید که بنا بر تاکید سخنگوی اسبق وزارت بهداشت تب دنگی از فرد به فرد منتقل نمیشود و در ۸۰ درصد موارد علائم خفیفی دارد یا بدون علامت است. اما او هشدار داده که خطر اپیدمی این بیماری وجود دارد و وزارت بهداشت برای مقابله با آن اقدامات پیشگیرانه را افزایش داده است.